Азық-түлік өнімдері
28.01.2021
2020 жылы Қазақстанда 1,9 трлн теңгеге азық — түлік өндірілді-бір жыл бұрынғыға қарағанда ақшалай мәнде 18,4% - ға артық. Нақты өсім 4%-ды құрады.
Өндіріс салалары бойынша ең көп сома ұн-жарма сегментін (375 млрд тг), сүт өнімдерін (359,3 млрд тг) және ет және ет өнімдерін қайта өңдеу және консервілеу саласына (312,5 млрд тг) тиесілі. Негізгі азық — түлік өнімдерінің ішінде жаңадан ауланған, салқындатылған немесе мұздатылған балық өндірісі айтарлықтай өсті-бір жыл бұрынғыға қарағанда бірден 2,2 есе, 61 мың тоннаға дейін. Күріш (38,3% - ға, 199,4 мың тоннаға дейін), сары май және спред өндірісі де (30,1% - ға, 24,6 мың тоннаға дейін) ұлғайды. Азық-түліктің басым бөлігі Алматы және Қостанай облыстарында, сондай-ақ Алматыда өндірілген. Он бір айдың қорытындысы бойынша отандық компаниялар ұн (99,6% - ға), ет (96,3% - ға), өңделген сүт және кілегей (95,5% - ға), күріш (95,4% - ға) сияқты негізгі азық-түлік тауарларына сұранысты (экспорт плюс ішкі нарықта өткізу) толығымен қамтамасыз етті. Сұраныстың жартысынан астамын қазақстандық тамақ өнеркәсібі сары май (77,5% - ға) және күнбағыс майы (75,5% - ға) сияқты өнімдер бойынша, сондай-ақ балық және теңіз өнімдері (66,8% - ға), шұжық және өзге де осыған ұқсас ет өнімдері (61% - ға), құс еті (57,6% - ға), ірімшік және сүзбе (50,3% - ға) бойынша қамтамасыз етті. Өзін — өзі қамтамасыз ету проблемалары қант саласында байқалады-мұнда нарықта жергілікті өнім бар болғаны бір жыл бұрынғы 44,6%-ға қарсы 21,4%-ды құрады. Қант өндірісі 30,7% - ға, 175,2 мың тоннаға дейін төмендеді. Қант жылдық қарқында айтарлықтай қымбаттады - (32,8% - ға). Бұдан басқа, бағаның өсуі күнбағыс майына (33,7% - ға), ұнға (16,3% - ға), сары майға (13,6% - ға), жаңадан ауланған немесе салқындатылған балыққа (11,5% - ға), ірімшікке (11,4% - ға) қатысты байқалады.
Қарау саны: 2917 |
|
|