Еліміздің ірі қалаларында танымал тағамдарды дайындау қанша тұрады?
03.04.2024
Қазақстан тұрғындарының көпшілігі үшін ең қызықты тақырып-негізгі азық-түлік бағасының өсуі. Анықтама: ҚР Ұлттық статистика бюросының ресми деректеріне сәйкес, инфляция 2024 жылғы қаңтарда бір жыл ішінде баяулап, 9,5% құрады (2023 жылғы желтоқсанда-9,8%). Азық – түлік тауарларының бағасы бір жылда 8,2% – ға (2023 жылғы желтоқсанда – 8,5%), азық – түлік емес тауарлардың бағасы – 8,6% - ға (2023 жылғы желтоқсанда-9,1%), ақылы қызметтердің бағасы-12,3% - ға (2023 жылғы желтоқсанда-12,4%) өсті. Өткен жылдың қаңтарымен салыстырғанда күріш бағасының өсуі 31,3% – ға, жұмыртқа – 16,9% – ға, сары май – 13,1% – ға, жаңа піскен жемістер мен көкөністер-12,3% - ға, пастерленген сүт-11,8% - ға, тоқаш және ұннан жасалған кондитерлік өнімдер-11,7% - ға байқалды. Бағаның төмендеуі пиязға 26,4% – ға, күнбағыс майына-19,8% – ға, түйіршіктелген қантқа-15,5% - ға байқалды. Өңірлік бөліністе 2024 жылғы қаңтарда жылдық мәнде орташа республикалық деңгейден асатын инфляция деңгейі он өңірде қалыптасты, оның ішінде ең үлкені – Қарағанды (11,3%), Маңғыстау (10,6%), Атырау (10,1%) облыстарында. Бір жыл ішінде нан – тоқаш өнімдері мен жармалардың бағасы 10,1% - ға, ет және ет өнімдері 6,8% - ға өсті және инфляцияға тиісінше 0,7 және 0,8 пайыздық тармаққа негізгі үлес қосты. Жұмыртқалардың 16,9% – ға қымбаттауы 0,2 т.т., сүт өнімдері (10,4% – ға) - 0,4 т. т., жемістер мен көкөністер (9% - ға) - жылдық инфляцияға 0,5 пайыздық тармаққа үлес қосты. Негізгі азық-түлік өнімдері деп әлеуметтік маңызы бар азық-түлік тауарларының (ӘМАТ) тізбесіне кіретін тауарлар түсініледі. Жалпы алғанда, бұл тізімге 19 тауар кіреді: ұн, нан, мүйіз, жұмыртқа, қарақұмық, күріш, қант, күнбағыс және май, кейбір ет түрлері (сиыр еті, тауық еті), сүт өнімдері (сүт, айран, сүзбе), көкөністер (картоп, сәбіз, пияз, қырыққабат) және тұз. Талдау үшін 15 өнім атауы пайдаланылды (13 өнім ӘМАТ санаттарынан және қосымша болгар бұрышы мен қызанақ қосылды), олардың бағасы елдің 9 аймағындағы онлайн-дүкендерде талданды. Ескерту:
Талданатын азық-түлік өнімдерінен Қазақстанда ең танымал 6-дан кем емес тағам дайындауға болады:
Талдау нәтижелері бойынша ең қымбат бешбармақты Ақтауда (7658 теңге) және Атырауда (7147 теңге) және Қарағандыда неғұрлым қолжетімді (5392 теңге) дайындауға болады. Ең қымбат палауды Ақтауда (2943 теңге) және Атырауда (2886 теңге) және Алматы қаласында неғұрлым қолжетімді (2259 теңге) дайындауға болады. Ең қымбат лагманды Павлодарда (3493 теңге) және Ақтауда (3416 теңге) және Қарағандыда неғұрлым қолжетімді (3082 теңге) дайындауға болады. Ең қымбат салманы Ақтауда (2793 теңге) және Атырауда (2698 теңге) және Қарағандыда неғұрлым қолжетімді (2241 теңге) дайындауға болады. Ең қымбат қазақша шелпек Алматыда (1524 теңге) және Ақтөбеде неғұрлым қолжетімді (1129 теңге) дайындауға болады. Ең қымбат флот стилиндегі макарон өнімдерін Атырауда (2549 теңге) және Ақтөбеде неғұрлым қолжетімді (2041 теңге) дайындауға болады. Әрі қарай талдау үшін әр аймақтағы орташа айлық жалақыға сүйене отырып, орташа қызметкер ала алатын тағамдардың санын есептеген жөн. Сонымен, бір айлық жалақыға ең аз өнімді Шымкент және Қостанай қалаларының тұрғындары тұтынады, Атырау және Астана қалаларының тұрғындары ең көп тұтынуға мүмкіндік алады. Жүргізілген талдауға сүйене отырып келесі қорытындылар жасауға болады:
Қарау саны: 440 |
|
|